Historien om Sverige – TV-inspelning på Kista

Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin. Just nu pågår inspelningar runt om i Sverige av den tio timmar långa dokumentärserien som skildrar Sveriges historia från istiden till våra dagar. Det kommer att sändas med start i höst i år. 

Den 13 och 14 maj var SVT och filmade på Väddö. Det handlade om hur frikyrkan och i detta fallet då Baptismen kom till Sverige. 

På lördagen filmades ett dop vid Skottviken och på söndagen filmades ett möte, med nattvard i gammelstugan på Kista. 

Det var mycket roligt att få följa med på den resan, SVTgänget var som ett resande “teatersällskap”, fast för TV förstås. Mycket folk, med olika roller och uppgifter; Filmare, ljudkille, koordinatorer, fika och mattjej, statister, barn och ett par hundar. Fart och fläkt med andra ord. Och Väddö bjöd på ett helt fantastiskt väder; ingen blåst och lagom varmt i solen. Dock skulle det faktiskt föreställa vinter i historien, så statisterna hade det “aningen” varmt i sina yllerockar. SVTfolket var mycket nöjda med hur både det såg ut och var ordnat på Kista. 

Scenerna filmades flera gånger och från olika vinklar, så de sedan kan klippa och fixa så det ser bra ut och även låter bra. Ett ljus som blåstes ut filmades fyra gånger, en kalk som ramlade i golvet filmades fem eller sex gånger så det lades mycket tanke och tid på detaljer. Så kul att se! 

Share