Köksträdgården 2014

Året är 2014 och en jättelik jordhög ligger där massor av körvel m m tidigare bredde ut sig. Efter planering och grävning har vi nu fått till en köksträdgård redo att börja odla i. Den har fått fyra stora odlingsbäddar, som vi ska ha växelbruk i. Genom att byta plats på de olika växtsorterna i en bestämd ordning slipper man utarma jorden. Växterna utnyttjar jorden olika. En del är mer kvävekrävande än andra t ex.

Två mindre bäddar mellan dessa med perenna kryddor, såsom dill, persilja, gräslök, timjan, isop, johannesört och dylikt.

Längst ner i trädgården finns två bäddar för rabarber och jordärtskockor/pepparrot.

Längst upp är tanken att humlestörar ska upp med åbrodd framför.

Runt trädgården blir det blommor och bärbuskar samt smultron. Ungefär så tänkte vi börja.

Kompost måste man ha. Till vänster om den stora flädern anlade vi den. Till höger om flädern planterades blommor, detta år lejongap och lövkoja med månadssmultron framför.

I rabatten vid huset försökte vi oss på gurkor, s k gurklist, men plantorna blåste sönder. För att det skulle finnas något där, planterade vi penséer.

Röda och svarta vinbär planterade vi nere vid de stora äppelträden. Krusbär växte sedan tidigare. Vi ska försöka gallra och gödsla dem så att de även blir krusbär på buskarna!

Bredvid huset planterade vi en libbsticka som sägs hålla möss och ormar borta. I sluttningen grävde vi ner smultronplantor hemifrån.

Redskapsskjulet har flyttats ner till en bit utanför köksträdgården och där finns nu spadar, krattor, lie, sekatör m m samt en örtsax; en del redskap är nya andra gamla.

Share