Köksträdgården 2019

I år började vi plantera i köksträdgården den 22 maj.

Vi har sått kålrot, rödbetor, lin, bondbönor, satt gul lök och potatis. Dill sått framför åbrodden och sockerärtor i en skänkt tvättkorg.

Vädret är som vanligt oberäkneligt: kallt, varmt och torrt, regnigt och kallt igen. Nu behövs sol för att grödorna ska sätta fart. Det fick vi: 30 grader varmt i flera dagar! Tur att det är så fuktigt på nätterna, så vattningen blir minimal.

Vitlöken som sattes i höstas ser ut att ha kommit bra. Linet växer fint. Kålrot och potatis ser lite ynkligt ut, men det finns hopp ännu! Libbstickan är stor, rabarber kommer bra varje år, jordärtskockor dyker upp trots att vi skördat “allt”. Växter från höstgödslingen har dykt upp och ska myllas ner. Något djur har ätit upp rödbetsblasten, så det blev inga rödbetor i år.

Den 29 juli skördades vitlöken och hängdes på tork under flädern.

Potatisen skördades på en städdag, 26 aug, då var och en fick 6-7 st med sig hem. Kålrötterna blev ganska små. Dill och lin blev bra och linfrön sparades till nästa år. Det fanns endast två ynkliga jordärtskockor under blasten, så nu är de förhoppningsvis borta från den bädden! Den gula löken skördades också den 26 augusti, men var inte mycket att hurra för. I slutet av september infann sig en regnperiod och tillika kyligt väder.

Share